KLOKÁNEK KRÁLÍKOVITÝ Bettongia penicillata

Délka těla je 30 - 38 cm, ocas měří 29 - 36 cm a hmotnost je 1,1 – 1,6 kg. Klokánek králíkovitý má chápavý ocas. Na rozdíl od klokanů, kteří používají svůj ocas k udržení rovnováhy, může klokánek pomocí ocasu sbírat ze země různé předměty.

Je to samotář a striktně noční živočich, který den tráví v hnízdě z trávy a kůry. Klokánek králíkovitý býval kdysi hojný na suchých rovinách a pahorcích v celé Jižní Austrálii. Dnes se vyskytuje pouze v několika lesnatých oblastech na jihozápadě kontinentu. Může za to především rozvoj zemědělství, který ho připravil o příhodná stanoviště. V rámci záchranného programu byl vysazen na několika ostrovech při jižním pobřeží Austrálie.

Samice po 21 dnech březosti rodí 1 mládě; 2krát až 3krát do roka. Mládě zůstává ve vaku 98 dnů a pohlavně dospívá již ve 170 dnech života. Délka života je 4 – 6 let, v lidské péči až 10 let.

Zajímavosti

stavební materiál na hnízdo si přináší pomocí chápavého ocásku; starší název – klokan syslovitý

 

Biotop

lesnaté a křovinaté oblasti, převážně na písčitých půdách

Výskyt

jihozápadní Austrálie

Potrava

rostlinná - především tráva, kořínky, semena

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie